22-23 листопаду 2023 року у Національному університеті «Одеська морська академія» відбулася  ХIII Міжнародна науково-технічна конференція “СУДНОВА ЕЛЕКТРОІНЖЕНЕРІЯ, ЕЛЕКТРОНІКА І АВТОМАТИКА” (SEEEА-2023). Конференція проводилася у змішаному режимі з використанням платформи Zoom.

1

Вже тринадцять років поспіль Навчально-науковий інститут автоматики та електромеханіки (ННІ АтаЕМ) проводить конференцію, яка присвячена різноманітним дослідженням та впровадженням нових технологій та розробок у галузі суднового  електрообладнання, електромеханіки, інформаційної безпеки, радіоелектроніки, тощо.

Тематика конференції складалася з 12 секцій, які охоплюють широке коло актуальних  науково-методичних напрямків, а саме: електрозбереження, енергоефективність та надійність електромеханічних систем; якість електричної енергії; технічна експлуатація сучасного електрообладнання та систем управління суден; сучасні суднові енергетичні системи; математичне моделювання як процесів і явищ в елементах енергетичних установок, так і пристроїв в електро- та радіотехніці; питання інформаційної безпеки, а також освітні та професійні стандарти.

2

Традиційно в рамках конференції SEEEA-2023 відбулася ІІІ науково-технічна конференція молодих вчених «ІННОВАЦІЇ ТА ТЕХНОЛОГІЇ НА МОРСЬКОМУ ТА ВНУТРІШНЬОМУ ВОДНОМУ ТРАНСПОРТІ» та 23 науково-технічна конференція «ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МОРСЬКОГО РАДІОЗВ’ЯЗКУ, РІЧКОВОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ ТА КІБЕРБЕЗПЕКИ НА МОРСЬКОМУ ТРАНСПОРТІ».

На пленарному засіданні зі своїми доповідями виступили: ректор НУОМА, д.т.н., професор Михайло Міюсов, який розповів про важливі питання щодо реформування системи вищої освіти в Україні; проректор з науково-педагогічної роботи НУОМА, д.т.н., професор Вадим Захарченко із докладом про розвиток технологій у судноплавстві та перспективи для закладів вищої освіти України; доповідь д.т.н., с.н.с., к.д.п. державного підприємства водних шляхів «УКРВОДШЛЯХ» Іллі Тихонова була присвячена перспективам розвитку річкової інформаційної служби в Україні; директор ННІ АтаЕМ, д.т.н., професор Віталій Будашко розповів про забезпечення процесів за освітньо-професійними програмами в постакредитаційний період.

3

З вітальним словом до учасників конференції виступив к.т.н., доцент Віктор Філін, провідний фахівець компанії DEME (Dredging, Environmental and Marine Engineering, Бельгія).

Світлана Кузніченко, керівник проєкту Openspaces міжнародної програми DAAD Ukraine Digital, науковий співробітник Грайфсвальдського університету (Німеччина), к.т.н., професор присвятила свою доповідь Міжнародному академічному проєкту Openspaces та важливим крокам підтримки самоосвіти в Україні.

Одне з основних завдань національної політики України – створення умов для розвитку та втілення інтелектуального потенціалу сучасної молоді у процес розгалуження суспільства знання.

4

Міжнародна конференція показала, що Національний університет «Одеська морська академія», його матеріально-технічна база, провідні викладачі сьогодні органічно поєднують весь спектр технічної, природничо-наукової та гуманітарної освіти, будучі центром наукового, освітнього життя та інноваційної активності.

Завдяки активній участі здобувачів вищої освіти, педагогічних та науково-педагогічних працівників, а також фахівців інших навчальних закладів  на секційні засідання представлено більш 50 доповідей з актуальних питань сучасної суднової електроінженерії, електроніки і автоматики.

Як і кожного року, за результатами конференції буде проведено відбір кращих робіт для участі у другому етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт.

Як завжди, планується до публікації збірники наукових робіт конференцій.