31 серпня розпочав свою роботу 8-й Міжнародний форум з освіти, підготовки та працевлаштування моряків (International Forum on Seafarers’ Education, Training and Crewing – ЕТС), який проходить у пасажирському комплексі Одеського морського торгового порту та триватиме до 2 вересня. На відкритті були: міський голова – Геннадій Труханов, голова одеської ОДА – Сергій Гриневецький, голова Одеської районної державної адміністрації, депутат Одеської обласної ради – Крук Ю.Ю., директор компанії Anglo-Eastern та генеральний партнер форуму – Андрій Бойко, ректор НУ «ОМА» та голова оргкомітету форуму – Михайло Міюсов, організатор виставки «TRANS EXPO ODESSA» та генеральний директор компанії «Медіакомпас Україна» – Олександр Сивак та ін..

Традиційно форум підтримується Міжнародною федерацією транспортників (ITF), Міжнародною радою морських роботодавців (IMEC), Міжнародною асоціацією судновласників BIMCO, Міжнародною асоціацією InterManager, Міжнародною асоціацією морських університетів (IAMU), Морським інститутом Великобританії (The Nautical Institute), Інститутом морської техніки, науки і технології Великобританії (IMarEST), а також Міністерством освіти України і Міністерством інфраструктури України.

Організаторами форуму виступають Національний університет Одеська морська академія та виставковий центр Одеський дім.

Форум ЕТС-2021 об’єднує виставку і конференцію, у яких беруть участь представники провідних міжнародних морських організацій, судноплавних та крюїнгових компаній, морські навчальні заклади, центри підготовки моряків, банки та страхові компанії, медичні центри та інші організації, пов’язані з підготовкою і працевлаштуванням моряків.

Генеральним партнером форуму виступає компанія Anglo-Eastern Ship Management – лідер у галузі надання послуг судновласникам усього світу з управління суднами. Генеральним партнером виставки виступає компанія WÄRTSILÄ – світовий лідер у галузі розумних технологій та комплексних рішень для морських та енергетичних ринків.

Програма конференції включає доповіді та панельні дискусії з питань проблем глобального судноплавства і його кадрового забезпечення, сучасних технологій на морському флоті, стандартів морської освіти, забезпечення ефективності освіти, практичної підготовки та працевлаштування моряків в умовах розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19.

Девіз форуму “Партнерство заради прогресу”. Тільки завдяки партнерству, спільним зусиллям всіх зацікавлених сторін, можливо вирішити проблему нестачі кваліфікованих кадрів на світовому морському ринку праці та забезпечити ефективне і безпечне судноплавство.           

Можливість продемонструвати міжнародній морській громадськості потенціал морської освіти і системи працевлаштування моряків України дозволяє підтвердити позицію України, як одного з лідерів в кадровому забезпеченні світового судноплавства висококваліфікованими фахівцями. Ми очікуємо нові компанії на українському ринку, відкриття нових кадетських програм.